Biografia

Fotografia e autorit

Abdurakhman Avtorkhanov

23 Tetor 1908

Abdurakhman Genazovich (Ganazovich) Avtorkhanov
(23 tetor 1908 – 24 prill 1997) ishte një historian çeçen, i cili punoi kryesisht në fushën e historisë së Bashkimit Sovjetik dhe Partisë Komuniste të tij sovjetike. .
Sipas kujtimeve të tij ai lindi midis viteve 1908 dhe 1910 në fshatin e vogël çeçen të Lakha-Nevri, i cili u shkatërrua nga trupat sovjetike gjatë dëbimit të popullsisë çeçene dhe ingush në vitin 1944. Atij iu dha mbiemri Avtorkhanov në 1923 kur u regjistrua në një jetimore.
I riu Avtorkhanov u bashkua me entuziazëm në Partinë Komuniste në vitin 1927 dhe shërbeu si funksionar i lartë i partisë. Ai u diplomua në Institutin elitar të Moskës të Profesorëve të Kuq me drejtim në historinë ruse në vitin 1937, kohë gjatë së cilës ai shkroi gjashtë libra mbi historinë e Kaukazit. Ai u arrestua dhe u akuzua në mënyrë të rreme në vitin 1937 gjatë Spastrimit të Madh, por u lirua në vitin 1942. NKVD e caktoi atë të depërtonte në lëvizjen çeçene anti-sovjetike në të cilën shoku i tij i shkollës Khasan Israilov ishte udhëheqës, por Avtorkhanov kaloi vijën e frontit me gjermanët. u arrestua nga Gestapo, u lirua dhe jetoi deri në fund të luftës në Berlin. Gjatë luftës ai botoi në shumë gazeta të Gjermanisë naziste. Pas luftës, Avtorkhanov u bë bashkëthemelues i Radios Evropa e Lirë/Radio Liberty në vitin 1951.
Autorkhanov ka shkruar shumë libra dhe artikuj mbi historinë dhe çështjet thelbësore të komunizmit. Libri i tij (Mbretërimi i Stalinit), botuar në frëngjisht në 1951, përshkruante mbretërimin e terrorit të Josif Stalinit. Libri i tij Stalini dhe Partia Komuniste Sovjetike konsiderohet si burimi kryesor për sfondin politik të ngritjes së Stalinit në pushtet. Ai ishte një nga autorët e parë që pretendoi, në librin e tij të vitit 1976 mbi vdekjen e Stalinit, se Stalini ishte vrarë nga kreu i NKVD Lavrentiy Beria. Pyotr Grigorenko bëri dhe shpërndau kopje të librit në Bashkimin Sovjetik duke e fotografuar dhe duke shkruar.
Në librat e tij, Avtorkhanov theksoi rolin udhëheqës të shërbimeve sovjetike të sigurisë në mbajtjen e regjimit diktatorial dhe komunist gjallë.